INSTAGRAM

Instagram

czytam pierwszy

Czytam i recenzuję na CzytamPierwszy.pl

piątek, 17 października 2014

dziś brak danych za to przepis na zapiekankę z dyni ;)

zapiekanka z dyni ;))) pyszna i rozgrzewająca ;)))
‪#‎zapiekanka‬ ‪#‎hokkaido‬ ‪#‎dynia‬ ‪#‎bakłażan‬ ‪#‎czosnek‬ ‪#‎wegetariański‬ ‪#‎orzechy‬ ‪#‎tymianek‬ ‪#‎por‬
‪#‎casserole‬ ‪#‎pumpkin‬ ‪#‎eggplant‬ ‪#‎garlic‬ ‪#‎wegetable‬ ‪#‎thyme‬ ‪#‎nuts‬ ‪#‎pore‬
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pory
1 bakłażan
3 ząbki czosnku
tymianek - dwie duże garści
1 duża dynia Hokkaido i pół dyni piżmowej
200 ml śmietany 30%
garść orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
pieprz
sól

Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz tymianek aż por będzie miękki.
Dynię Hokkaido kroimy na plasterki
Plasterki dyni układamy w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przekładamy usmażonymi plasterkami bakłażana na oliwie i podduszonym porem, przyprawiamy solą i pieprzem
Dynię piżmową kroimy na małe kawałki.
Pokrojoną cześć dyni przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną, dodajemy pozostały tymianek i gotujemy aż miąższ będzie miękki. Miksujemy na puree i zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i bułką tartą.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez30 min.

SMACZNEGO ;) przepyszna i rozgrzewająca

POLECAM ;)))
pyszna i zdrowa i lekka - mimo tej śmietany można spokojnie ją jeść na diecie ;)))














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz