Katarzyna Gubała – wege w kwadrans.
Katarzyna Gubała – wege w kwadrans to kolejna propozycja
redaktor naczelnej magazynu „ekostyle”.
Jakiś czas temu zachwyciliśmy się jedzeniem typu fastfood.
Miało być szybko, a cała reszta nas nie interesowała. Później przyszedł czas
slow food, gdzie miało być zdrowo – tylko w dzisiejszych czasach ciężko było
znaleźć czas na powolne gotowanie. Tak narodziła się nowoczesna szybka, ale
jednocześnie zdrowa kuchnia.
Dieta wegańska – budzi często w większości nas przerażenie.
Boimy się, że jest niesmaczna i do tego bardzo droga. W tej książce ten mit
został obalony. Przepisy są proste i wykonane z produktów dostępnych w każdym
sklepie.
W książce znajdziemy rozdziały podzielone na pory roku, bo
przecież najzdrowsza kuchnia to ta przygotowana z sezonowych warzyw i
owoców. Jest także rozdział „baza”, w
którym znajdziemy podstawowe przepisy na wykonanie półproduktów, według których
stworzymy wykwintne dania wegańskie. Tym, co lubią podziały na typy dań mogą na
początku poczuć się zdezorientowani, ale w uporządkowanym spisie treści zawsze
znajdą coś na dana chwilę.
Brownie z batatów lub czarnej fasoli już od dawna jest znane
szerokiej gamie osób, które lubią zdrowe słodycze. W wiosennym przepisie został
przedstawiona wariacja tych ciast, które zostały połączone i stworzyły jeszcze
lepsza wersję.
Ten, kto nie zna jeszcze kremu czekoladowego z Avocado –
musi koniecznie nadrobić zaległości i przeczytać tą książkę. Każdy z nas w
dzieciństwie słyszał, aby nie bawić się jedzeniem. Na szczęście duża część dzieci
nie posłuchała się rodziców i dlatego dzisiejsza kuchnia jest tak kolorowa i
urozmaicona.
Piękne zdjęcia i opisy historii dań, sprawiają, że jak
najszybciej chcemy znaleźć się w kuchni i gotować.
Napisane od serca, ugotowane z pasją – po to byś teraz ty
znalazła 15 minut na przyrządzenie dań i zmiany diety na lepsza i zdrowszą.
p.s. Jeśli jesteś osobą, która płuczę ciecierzycę i wylewa
po niej wodę – to po przeczytaniu książki dowiesz się, jak z tej wody można
upiec doskonałe beziki czy zrobić domowy majonez.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz