no nie mogłam odmówić na mmy imieninach - ale bez mleka nie ejst cięzko zyć jak na razie ;)
do owsianki ze śliwkami, miodem, żurawiną, daktylami i cynamonem sie już przyzwyczaiłam
no i ta dieta bez-mleczna spowodowała że szukam nowych przepisów
jednym z nich jest przepis na smalec wegański
mój pierwszy własnej roboty SMALEC
zanim grupa wygłodniałych mięsożerców ruszy szturmem na mój dom to w woli uściśnienia
to wegański smalec - na bazie fasoli i oliwy z oliwek
ale pyszny;) naprawdę polecam ;)))
Przepis
Wegetariański smalec
z suszoną śliwką
Składniki:
1 szklana suchej fasoli JAŚ
2 cebule
6 suszonych śliwek lub podduszona połówka jabłka
2 liście laurowe
2 ziele angielskie
2 jałowce
1 goździk
łyżka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
olej kokosowy lub inny do smażenia
pół łyżeczki estragonu
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni razem z zielem, jałowcem, goździkiem.
fasole namoczyć i gotować z liśćmi laurowymi przez około 2 godziny (patrz czas podany na opakowaniu)
gorącą fasolę zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, oliwą z oliwek, majerankiem, estragonem sporą szczyptą pieprzu, soli
Śliwki pokroić na małe kawałki.
Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy i dodać pokrojone śliwki lub jabłka do zmiksowanej fasoli i wymieszać ręcznie. doprawić solą i pieprzem
wstawić do słoika i do lodówki
smacznego
zanim grupa wygłodniałych mięsożerców ruszy szturmem na mój dom to w woli uściśnienia
to wegański smalec - na bazie fasoli i oliwy z oliwek
ale pyszny;) naprawdę polecam ;)))
Przepis
Wegetariański smalec
z suszoną śliwką
Składniki:
1 szklana suchej fasoli JAŚ
2 cebule
6 suszonych śliwek lub podduszona połówka jabłka
2 liście laurowe
2 ziele angielskie
2 jałowce
1 goździk
łyżka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
olej kokosowy lub inny do smażenia
pół łyżeczki estragonu
4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na patelni razem z zielem, jałowcem, goździkiem.
fasole namoczyć i gotować z liśćmi laurowymi przez około 2 godziny (patrz czas podany na opakowaniu)
gorącą fasolę zmiksować przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, oliwą z oliwek, majerankiem, estragonem sporą szczyptą pieprzu, soli
Śliwki pokroić na małe kawałki.
Z podsmażonej cebulki wyłowić przyprawy i dodać pokrojone śliwki lub jabłka do zmiksowanej fasoli i wymieszać ręcznie. doprawić solą i pieprzem
wstawić do słoika i do lodówki
smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz