#zapiekanka #hokkaido #dynia #bakłażan #czosnek #wegetariański #orzechy #tymianek #por
#casserole #pumpkin #eggplant #garlic #wegetable #thyme #nuts #pore
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
3 pory
1 bakłażan
3 ząbki czosnku
tymianek - dwie duże garści
1 duża dynia Hokkaido i pół dyni piżmowej
200 ml śmietany 30%
garść orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
pieprz
sól
Przygotowanie:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz tymianek aż por będzie miękki.
Dynię Hokkaido kroimy na plasterki
Plasterki dyni układamy w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przekładamy usmażonymi plasterkami bakłażana na oliwie i podduszonym porem, przyprawiamy solą i pieprzem
Dynię piżmową kroimy na małe kawałki.
Pokrojoną cześć dyni przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną, dodajemy pozostały tymianek i gotujemy aż miąższ będzie miękki. Miksujemy na puree i zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i bułką tartą.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez30 min.
SMACZNEGO ;) przepyszna i rozgrzewająca
POLECAM ;)))
pyszna i zdrowa i lekka - mimo tej śmietany można spokojnie ją jeść na diecie ;)))
Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej pokrojony w krążki por, czosnek oraz tymianek aż por będzie miękki.
Dynię Hokkaido kroimy na plasterki
Plasterki dyni układamy w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym, każdą warstwę przekładamy usmażonymi plasterkami bakłażana na oliwie i podduszonym porem, przyprawiamy solą i pieprzem
Dynię piżmową kroimy na małe kawałki.
Pokrojoną cześć dyni przekładamy do garnka, zalewamy śmietaną, dodajemy pozostały tymianek i gotujemy aż miąższ będzie miękki. Miksujemy na puree i zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i bułką tartą.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 220 st. C przez30 min.
SMACZNEGO ;) przepyszna i rozgrzewająca
POLECAM ;)))
pyszna i zdrowa i lekka - mimo tej śmietany można spokojnie ją jeść na diecie ;)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz