rzadko mnie który przepis tak zachwyca - ale ten przepis jest boski ;)) wypróbujcie ;)))
serniczek już zjedzony
nie znoszę serników - to pierwszy, który upiekłam i mój ulubiony i jedyny ;)))
#słodkiefantazje #sernik #chałwa #wielkanoc
przepis ze Slodkiefantazje.pl przeze mnie zmodyfikowany - nie lubię serników - ale ten jest boski
oryginał tu http://www.slodkiefantazje.pl/kremowy-sernik-z-chałwa-biała-czekolada-i-polewa-toffi
Spód: paczka kruchych ciasteczek
kostka masła
(ciastka rozdrabniamy na drobno - polewany roztopionym masłem, mieszamy i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut
sernik może być bez spodu ;))) - sama serowa masa ;)))
Masa serowa:*
1 kg twarogu śmietankowego z wiaderka
200 g białej czekolady dobrej jakości
4 duże jajka
200 ml śmietanki kremówki
laska wanilii
300 g chałwy pistacjowej, pokrojonej na małe kawałki i rozdrobnionej/roztartej widelcem
Dodatkowo:
folia aluminiowa
*wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej, trzeba je więc wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej
Przygotowanie
Masa serowa:
Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - dodać śmietanę i połączyć oba składniki nad parą. Przestudzić.
Zmielone ser utrzeć za pomocą miksera z cukrem i jajkami, dodać resztę
składników masy (łącznie z roztopioną, wystudzoną czekoladą), zmiksować
na średnich obrotach do momentu aż masa będzie jednolita i gładka. dodać
ziarenka z laski wanilii
Zagotować wodę w czajniku (cały czajnik).
Tortownicę owinąć z zewnątrz (spód i boki) kilkoma warstwami folii
aluminiowej (ja obwijam trzema warstwami). Podpieczony spód oprószyć
kaszą manną lub bułka tartą. Masę serową wylać na spód z pokruszonych
ciastek. Tortownicę wstawić do większej formy, następnie wstawić do
nagrzanego do temperatury 150-160 °C (termoobieg) lub 175-180 °C
(grzanie góra/dół) piekarnika i do formy, w której stoi tortownica nalać
wrzącej wody do połowy wysokości formy. Piec około 50 minut. Upieczony
sernik pozostawić do przestudzenia w piekarniku.
posypać czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz