i ukazały sie właśnie zdjęcia
mi przypadła rola 42 letniej biznesswoman ;))) - fakt - trochę mi lat dodali, innym odjęli - ale kampania ma na celu promować aktywność pośród kobiet bez względu na nasz wiek ;)))
zachęcam do odwiedzenia www.efc.pl
byłam i jest tam cudnie ;)))
w sam raz by spalić moje pyszniutkie pączusie domowej roboty ;)))
#pączki #pączusie #tłustyczwartek #donuts #domowepączki #domowe
ZAPRASZAM ;)))
pączusie z domowymi powidłami śliwkowymi ;)))
mąka 500 gramów,
mleko 3,2 % - 100 ml,
śmietana 30% - 250 ml,
żółtka jajek - 8 sztuk,
spirytus - 25 ml - kieliszek,
cukier - 100 gram,
wanilia - laska,
drożdże świeże - 60 gramów,
sól - szczypta,
powidła domowe - słoiczek,
olej rzepakowy - 1 litr.
mleko podgrzej - powinno być letnie
drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i odstaw na 10 minut
dodaj je do mleka i dodaj jeszcze 100 gram mąki i wymieszaj z mlekiem
odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ;)))
resztę mąki przesiej przez sito.
żółtka utrzyj z cukrem (minimum 5 minut aby były naprawdę pełne powietrza)
śmietankę lekko podgrzej - ale nie gotuj
połącz mąkę, rozczyn, żółtka utarte z cukrem, śmietanę, środek z laski wanilii, roztopione i schłodzone masło, spirytus, sól
ciasto dłuto wyrabiaj - musi dostać mnóstwo powietrza
ma odchodzić od miski i być lśniące i jednolite
przykryj ściereczka i zostaw na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło ;)))
gdy ciasto urośnie odrywaj kawałki ciast rozciągnij i na środek placka nałóż powidła i zlep całość w kulkę i odłóż na papier do pieczenia i przykryj ściereczka by w cieple urosły
rozgrzej olej w garnku i tu najtrudniejsze olej musi być dobrej temperatury
za wysoka spali pączki i środek będzie surowy, za mała - pączki będą tłuste - lepiej mniejsza temperatura niz wyższa ;))
smaż pączki po około 5 minut z każdej strony aż zarumienią się
odstaw na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem
zjadaj i módl się by poszło w cycki
— pełna nadziei. ZAPRASZAM ;)))
pączusie z domowymi powidłami śliwkowymi ;)))
mąka 500 gramów,
mleko 3,2 % - 100 ml,
śmietana 30% - 250 ml,
żółtka jajek - 8 sztuk,
spirytus - 25 ml - kieliszek,
cukier - 100 gram,
wanilia - laska,
drożdże świeże - 60 gramów,
sól - szczypta,
powidła domowe - słoiczek,
olej rzepakowy - 1 litr.
mleko podgrzej - powinno być letnie
drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i odstaw na 10 minut
dodaj je do mleka i dodaj jeszcze 100 gram mąki i wymieszaj z mlekiem
odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ;)))
resztę mąki przesiej przez sito.
żółtka utrzyj z cukrem (minimum 5 minut aby były naprawdę pełne powietrza)
śmietankę lekko podgrzej - ale nie gotuj
połącz mąkę, rozczyn, żółtka utarte z cukrem, śmietanę, środek z laski wanilii, roztopione i schłodzone masło, spirytus, sól
ciasto dłuto wyrabiaj - musi dostać mnóstwo powietrza
ma odchodzić od miski i być lśniące i jednolite
przykryj ściereczka i zostaw na godzinę w ciepłe miejsce by wyrosło ;)))
gdy ciasto urośnie odrywaj kawałki ciast rozciągnij i na środek placka nałóż powidła i zlep całość w kulkę i odłóż na papier do pieczenia i przykryj ściereczka by w cieple urosły
rozgrzej olej w garnku i tu najtrudniejsze olej musi być dobrej temperatury
za wysoka spali pączki i środek będzie surowy, za mała - pączki będą tłuste - lepiej mniejsza temperatura niz wyższa ;))
smaż pączki po około 5 minut z każdej strony aż zarumienią się
odstaw na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem
zjadaj i módl się by poszło w cycki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz